Vad ska man tänka på vid köp av en värmepump

Vad ska man tänka på när man ska köpa luft värmepump?

Sommaren kämpar på men så sakta börjar kvällarna i solskenet bli kortare och man känner en frisk lite kallare känsla i luften utomhus på morgonen.

Så snart kan det vara läge och tänka på luft värmepump inför hösten och vad ska man då tänka på? Det finns en uppsjö luft värmepumpar på marknaden. Till skillnad från 10 år tillbaka så är många av dom riktigt bra kvalitet på.

 

Rätt storlek på luft värmepump

Första är egentligen att man ska tänka på att den blir dimetionerad för huset. Lätt räknat räknar man 50w per kvadrat för kyla och värme när man räknar på en luftvärmepump. Sedan får man se på till exempel på att solen kommer in i ett fönster när man dimensionerar för kyla eller att det är olika typer av isoleringar på hus när man tittar på värme.

Men för att göra det lite enklare så kan vi hålla oss till 50 w per kvadrat. Så för en 100 kvadrat hus så tar man 50 w*100 kvadrat och får att man vill ha 5000 w för det huset. Då får man se på en pump som klarar över det. Blir det kallare ute presterar pumpar mindre värme inomhus. Så det är bra att kolla på en pump som kan hänga med bra när det blir kallt ute.

 

Placering av luft värmepumpens innerdel

ytterdel för en luft värmepump
placering av ytterdel på utsidan hus.

Nästa sak man kan kolla på är placeringen av luft värmepumpen . Både ute och innerdel. Principen på luftvärmepumpen är att den sprutar värme (eller kyla) när det kommer tillbaka till pumpen så saktar pumpen in produktionen och hastigheten.

Har man då ett litet rum som en hall eller liknade  fylls den snabbt av värmen vilket gör att värmen har svårt att komma ut i resten av huset. Så därför är alltid större rum bäst att rekommendera vid placering av innerdelen. Som vardagsrum eller matsal. Helst vill man ha så lite svängar som möjligt in för luften att flyga men man kan ju inte få allt 🙂

Värme har betydligt enklare att sprida sig i hus än kyla då kyla är tungt och går inte uppåt. Så vill man kyla en övervåning så måste man ha pumpen på ovanvåningen. Vill man värma så fungerar säkert att ha den nere och värmen tar sig uppåt.

Olika värmepumpars innerdelar är olika stora. Vissa pumpar som till exempel fuji Km-serie är optimerade för att placeras där det är liten plats. Till exempel över en dörr eller fönster med lite plats mellan tak. Självklart finns det även en hel del annat att tänka på på innerdelen . Bland annat utseende ,mitsubishi har till exempel olika färger på sina innerdelar som rött, svart och vitmetalic.

golv placerad innerdel

Det finns också helt andra lösningar än en traditionell enkel innerdel på väggen. Har man svårplacerat längs väggarna finns också innerdelar som placeras vid golv så man helt får bort den från väggen. Då kan man ha den under ett fönster istället för element. Med golv innerdelar är det även mycket lättare att komma åt och rengöra och oftast har de även 2 fläktar å de sprider värme och kylan bättre.

 

Placering av luftvärmepumpens ytterdel

Det man ska tänka på för ytterdelen är att det kommer mycket vatten som blir till is ur den på vintern. Så utanför en dörr man går in i huset är inte så bra för det kan bli väldigt halkigt i isen.

Bästa placering är egentligen på sidan av ett hus så vattnet kan rinna ut på gräsmattan eller liknade. Det finns även utrustning för att leda bort vattnet om man har tegel och inte vill ta risken för fryssprängning av det.

Avståndet mellan ytter och innerdel är också viktigt. Standard är olika luftvärmepumpar för tryckta med köldmedium för 5 meter mellan inner och ytterdel. Sedan finns det pumpar som har mer gas i sig och annars kan man fylla på mer gas i efterhand till en kostnad om man behöver längre rördragning.

Hos oss på Axelkarlssons Elonkarlstad ser vi till att ni får rätt pump för rätt behov och att vi tänker på allt som inte ni ska behöva tänka på. Som dimetioneringar, placeringar och rörlängder. Så när ni tycker det börjar bli läge att uppdatera den gamla värmepumpen eller kanske skaffa en helt ny så välkommen in.

 

 

Välkommen till Elon Gräsdalen

Välkommen till Elon Axel Karlssons i Karlstad, troligen Sveriges trevligaste Elon-butik. Du hittar vår butik på Gräsdalen, bredvid köpområdet Bergvik. Affären är 800 kvadratmeter stor och rymmer en stor och fin utställning med det senaste inom vitvaror, småel, kök, robotgräsklippare, vanliga gräsklippare, luftvärmepumpar och element.

Vi har ett eget lager i vår butik, men skulle din produkt vara slut så kan vi snabbt få in en ny från vårt centrallager i Örebro. Vi erbjuder även installation på alla våra varor och produkter, så vi ser så klart även till att du får din produkt hemkörd. Vi tar även med din gamla produkt och ser till att den lämnas in till återvinning.

Läs mer om butiken