Varför värmepump

Hur fungerar en värmepump ? Vad är en värmepump bra för och är det värt att investera i en?

Hur fungerar en värmepump ?

Den vanligaste anledningen att köpa en värmepump i Sverige är att den hjälper till att spara el vid uppvärmning.

Många andra uppvärmning system använder ren el att producera värme. I dom systemen går elen lätt förklarat genom ett motstånd som blir varmt av att elen går igenom det.

I ett värmepumps system tar värmepumpen värme ur luften på utsidan huset.

När man skriver det så tänker många att det är ju kallt på vintern på utsidan huset och då finns det väll ingen värme? Men faktum är att det finns värmeenergi i utomhus luften ner till den absoluta noll punkten -273 grader.ytterdel värmepump

Värmepumpen har ett köldmedel i rören som alltid är kallare än omgivnings temperaturen. Till exempel vid 10 grader så är kylmedlet -30 grader. På så sätt kan värmepumpen flytta värme då utomhus luften är varmare och värmer kylmedlet. Innan det kommer in i innerdelen komprimeras värmen genom en kompressor. En värmepump ger på så vis flera gånger så mycket värme, som den energi som går åt för att driva processen. Den utvinner helt enkelt gratis energi från naturen.

 

Hur mycket kan man spara ?

Alltid svårt att säga exakt då alla hus är olika . Men som exempel….

Ta ett eluppvärmt hus med 7 rum .

Det är olika värmeeffekt på elementen i de olika rummen (normalt ca 100 w per kvadrat) . 500 w 750 w och 1250 w är de vanligaste elementen i hus. Drar man för enkelheten ett snitt och säger att alla rum är 750 w så blir alla rum 5250 w och då räknar man lågt det vill säga.

Som bekant brukar man säga att en 1kw el kostar 1 kr och iså fall kostar alla element att sätta i gång i huset 5,3kr i timman.

För jämförelse tar vi en tar en fuji km12 värmepump. När den drar  1,79 kroner så ger den 5,2 värme. Det vill säga drar som 2 rum men värmer hela huset.

Så säg att huset skulle ha en värmeförbrukning på 10000 watt per år så är det inte att ta i att man kan tjäna in hälften av elräkningen. Tar man att man sparar in 5000 per år och värmepumpen håller 10 år så har man fått 50000 för investering på under 20000. Inte många gånger på börsen man kan få de pengarna.

 

Mer användnings område

Förutom att man normalt sett får en hel del kronor över på kontor så finns andra fördelar med en värmepump.

Eftersom det är en fläkt som driver runt luften så blir inte luften stilla stående. Den går då runt och sugs in i värmepumpen på nytt och rengörs genom filtren. På så sätt har man en effektiv luftrenare på köpet hemma. När luften har lite rotation går det även snabbare att sprida värmen i luften.

Ett annat mervärde som blivit hög aktuellt de senaste somrarna är också att man kan producera kyla med värmepumpen. Då kan man för en mindre peng få riktigt gott och kallt inomhus även de varma dagarna . Tricket med kyla är att ha på den från det blir varmt ute. På så sätt är väggar möbler och så vidare kylda inomhus och man behöver inte börja om att kyla dom så som man skulle gjort om man bara hade på värmepumpen på natten.

Under tecknad till artikeln körde sin värmepump i ett 120 kvadrat hus hela sommaren 2019. Det kosta då ungefär 400 kronor i månaden att ha 22 grader inomhus hela sommaren.

Läs mer om våra luftvärmepumpar här

 

Välkommen till Elon Gräsdalen

Välkommen till Elon Axel Karlssons i Karlstad, troligen Sveriges trevligaste Elon-butik. Du hittar vår butik på Gräsdalen, bredvid köpområdet Bergvik. Affären är 800 kvadratmeter stor och rymmer en stor och fin utställning med det senaste inom vitvaror, småel, kök, robotgräsklippare, vanliga gräsklippare, luftvärmepumpar och element.

Vi har ett eget lager i vår butik, men skulle din produkt vara slut så kan vi snabbt få in en ny från vårt centrallager i Örebro. Vi erbjuder även installation på alla våra varor och produkter, så vi ser så klart även till att du får din produkt hemkörd. Vi tar även med din gamla produkt och ser till att den lämnas in till återvinning.

Läs mer om butiken