Varför ångugn?

Varför en Ångugn?

Har du också gått på restaurang och funderat varför maten där oftast är mycket godare än hemma? Det lätta svaret är att kockarna oftast kan ”fuska” till det med en ångugn.
Ta en fisk som exempel. Hemma kanske man kör den i ugnen.

Skillnaden där med ångugn är att man kokar bort mer än hälften av smaken och fisken vattnas ut och blir torr och tråkig.

Kör man den i ång ugnen behåller man all smak och konsistens då det är ett fuktigt utrymme som inte tar bort fukten ur livsmedlet.

 

Ångugn är lätt

En sak man oftast hör i affär är att det skulle vara svårt med ångugn och det bara är för proffs.

Det är totalt hel fel då det räcker med att man kan läsa för att laga mat som Jamie Oliver.

Alla moderna ångugn ar har recept program med dom så går man efter ett förutbestämt schema (skapat av kockar) man väljer till exempel vilken fisk och hur många gram.

Då säger ugnen vilken nivå den ska ligga på i ugnen och bestämmer tiden och gradantal samt fuktighets halt. Med programmet gång ändrar ugnen styrka i ånga och justerar tiden om fisken är olika kall etc.

 

Sous vide

Ett super tips så här på sommarens början är att slänga in köttet man ska grilla i en värmetålig påse (helst i vaccummaskin) och sätta på ånga i temperatur så köttet precis är klart efter man gillar.

Ta en entrecote som exempel. På med ånga i 54grader (medium) där kan den ligga och gotta till sig. Om det

entrecot i vaccum påse

är en timme eller två spelar ingen roll den kommer aldrig över optimala 54grader.

När gästerna kommer till grillen och grillen är tok varm tar man ur köttet ur ugnen och påsen och bara fräser av det på de olika sidorna.

Skillnaden med att bara kasta på det på grillen blir då att köttet är genomstekt redan då det landar på grillen.

Hade det varit bara på grillen så steks det utifrån och in varvid det blir olika klart och oftast torr längst ut.

De flesta av oss på Axelkarlssons Elon är hängivna matlagare så tveka inte att fråga efter recept eller tips med ungugnar.
Lycka till i köket

Välkommen till Elon Gräsdalen

Välkommen till Elon Axel Karlssons i Karlstad, troligen Sveriges trevligaste Elon-butik. Du hittar vår butik på Gräsdalen, bredvid köpområdet Bergvik. Affären är 800 kvadratmeter stor och rymmer en stor och fin utställning med det senaste inom vitvaror, småel, kök, robotgräsklippare, vanliga gräsklippare, luftvärmepumpar och element.

Vi har ett eget lager i vår butik, men skulle din produkt vara slut så kan vi snabbt få in en ny från vårt centrallager i Örebro. Vi erbjuder även installation på alla våra varor och produkter, så vi ser så klart även till att du får din produkt hemkörd. Vi tar även med din gamla produkt och ser till att den lämnas in till återvinning.

Läs mer om butiken